Skip to content

Byggalliansen

Gamla vattenrör – dold risk i många hem

Av Billy Woll

Dela inlägg

Många äldre radhus och villor runt om i Stockholm har fortfarande kvar sina ursprungliga vattenrör från 50-, 60- eller 70-talet. På ytan ser allt kanske fint ut – men på insidan av rören kan det se helt annorlunda ut.

Vi får emellanåt samtal från kunder som märker att vattentrycket blivit sämre, att det tar längre tid att fylla upp badkaret eller att duschen känns svagare än vanligt. I vissa fall kommer det även missfärgat eller illaluktande vatten. Det här är tydliga tecken på att rören börjat ge upp – och att det är dags att titta närmare.

Vatten som flödar genom detta, vill du dricka det? 

Vad händer inuti rören?

I äldre hus är det vanligt att vattenrören är gjorda av galvaniserat stål, ett material som med tiden börjar rosta inifrån. Det bildas avlagringar av rost, kalk och smuts – en slags “inre beläggning” som sakta men säkert minskar utrymmet för vattnet att ta sig fram. I vissa fall är rörets öppning reducerad till bara en tredjedel av sin ursprungliga storlek.

Dessutom påverkar det vattenkvaliteten – både smak, färg och lukt kan förändras. Och det är inte ovanligt att vi ser tecken på begynnande läckage, där metallen blivit så tunn att den börjar ge vika.

Vattnet flödar förvisso ännu genom detta kallvattenrör – men utrymmet krymper för varje vecka. 

Ett exempel från verkligheten

I ett radhus från 1954 i Bagarmossen nyligen, visade bilderna vi fick in på rören att det knappt fanns något flöde kvar alls. Beläggningarna på insidan var kraftiga. För den boende märktes det mest som dåligt tryck i duschen – men under ytan var det en tickande bomb.

Nydragning av varm- och kallvatten vid en WC-renovering i Bagarmossen 

När är det dags att agera?

Om ditt hus är byggt före 1975 och rören aldrig bytts ut, är det värt att ta en titt. Det behöver inte vara akut – men att byta ut rören i tid sparar både pengar, stress och onödiga vattenskador. Dessutom får du tillbaka ett härligt, jämnt vattentryck och tryggheten i att ditt hem håller för framtiden.

Nytt avlopp källare samt nytt kall- och varmvatten. Stor investering i trygghet och hälsa. 

Vi hjälper dig gärna

Hos Byggalliansen jobbar vi dagligen med att hjälpa villa- och radhusägare att modernisera sina VVS-system. Vi vet att det kan kännas som ett stort steg – men vi finns här för att guida dig hela vägen, från första koll till färdigt resultat.

Vill du veta hur det ser ut i just ditt hus?

Kontakta oss så bokar vi in en kostnadsfri bedömning.

Radhus från 1950-talet. Där finns ofta behov. Egnahemsbyggarnas installationer har gjort sitt, tekniskt sett. 

Dela inlägg

Billy Woll

Projektsamordnare, Byggalliansen

Billy Woll

Projektsamordnare, Byggalliansen

Redo att påbörja ditt projekt?

Vill du renovera smart och spara pengar under resten av 2025? Låt Byggalliansen hjälpa dig att hitta rätt hantverkare i Stockholm.

Vårändringsbudgeten presenteras i sin helhet 15 april.